15 augustus 2018, 27ste aflevering Bradelier jeu de boules toernooi.

Je zou het verslag bijna kunnen kopiëren van 2017, zoveel overeenkomsten zijn er tussen het huidige toernooi en dat van vorig jaar. “DE BOUL-LIER” organiseert op woensdag 15 augustus in samenwerking met het Oranje Comité het zevenentwintigste open Lierse Jeu de Boules kampioenschap. Dit toernooi is onderdeel van de jaarlijkse Bradelierweek en wordt gehouden in de Hoofdstraat, tussen de Kerklaan en de M.A. de Ruijterstraat. Inwoners van De Lier konden zich bij het secretariaat aanmelden als team (van 2 personen). Leden van de Boul-Lier hebben een formulier gekregen om zich aan te melden. Elk lid speelt met een introducé van buiten de vereniging, meestal wel uit de naaste omgeving (vaak partner, kind of kleinkind). De aanvang van het toernooi is 12.30 uur en deelnemers kunnen hun wedstrijdkaart afhalen vanaf 11.30 uur bij de feesttent tegenover ’t Centrum. Er kunnen in het deel van de Hoofdstraat dat wij tot onze beschikking hebben niet meer dan 60 banen aangelegd worden, waardoor de capaciteit maximaal 480 deelnemers is. Dat aantal is al bereikt, ruim voordat de inschrijftermijn gesloten is. Boul-Lier leden konden zich vanaf maart tot begin mei aanmelden. Recreanten vanaf 15 mei. Als de publicatie in de Lierenaar plaatsvindt is er al bijna geen plekje meer over. Legio mensen moeten worden teleurgesteld en de eersten daarvan worden in volgorde van aanmelding op een reservelijst gezet. Er zijn uiteindelijk slechts vier afmeldingen, dus geluk voor de eerste vier reserveteams en “jammer maar helaas” voor de overige. In totaal 480 deelnemers dus, waarvan circa 85% recreant. In de maanden en weken voor het toernooi wordt het deelnemersveld ingevuld en het toernooischema samengesteld, de wedstrijdkaarten klaargemaakt, alles in de computer gezet, zodat op de dag zelf e.e.a. zo vlot mogelijk kan worden verwerkt.

In de vroege morgen van deze 15e augustus wordt met behulp van OC De Lier en een tiental Boul-Lier vrijwilligers 40 kuub zand verspreid over de Hoofdstraat. Dit zand vormt de basis voor 60 banen jeu de boules plezier. Als de voorzitter naar de Hoofstraat komt om de vrijwilligers van een gebakje bij de koffie te voorzien, zeggen ze: “Waar blijf je nou?” want alle banen zijn om een uurtje of half tien al klaar. Nou alleen het middag weer nog… Gelukkig is het in de Bradelier week niet zo heet als in de voorafgaande weken en…. de hele woensdag is het nagenoeg droog en zelfs vrij zonnig. Voor de 27ste keer al jeu de boulen we tijdens de Bradelier week. Dit is ooit in 1992 bescheiden gestart op 6 baantjes (op het parkeerterrein tegenover het Centrum) met slechts 24 deelnemers, maar mettertijd uitgegroeid tot verreweg het grootste jeu de boules evenement in de regio. En bovendien: sinds 2016 zelfs zonder inbreng van buitenaf, dus een puur Lierse aangelegenheid. Er worden 3 partijen per team gespeeld, maximaal 35 minuten per partij. Er zijn twee poules van elk 120 teams, groene en gele wedstrijdkaarten. Elke deelnemer heeft bij zijn wedstrijdkaart -naast scorebriefjes- een informatiebrief ontvangen waarin o.a. het schema en de aanvangstijd van de wedstrijden staat vermeld. Op de wedstrijdkaart staan de nummers van baan en tegenstander vermeld. Chef omroeper Piet dirigeert de deelnemers steeds ruim op tijd de goede kant op. Gerrie en Rony nemen met graagte de ingevulde scorebriefjes in ontvangst en brengen die haastig en lustig naar “Het Centrum”, waar computermannen Tom en Gerard een werkplek hebben gevonden. Alles verloopt zeer voorspoedig en exact op het aangekondigde tijdstip had de prijsuitreiking kunnen starten, ware het niet dat de computer het liet afweten. Het samenvoegen van de twee invoerbestanden wilde niet lukken. Hierdoor kreeg de toernooicommissie te maken met twee aparte uitslagen, enerzijds die van de teams 1-120 en anderzijds 121-240. Hierdoor was er enige verwarring tijdens de prijsuitreiking. Voor de rest geen onvertogen woord, maar in plaats daarvan waardering alom. De toernooicommissie heeft uiteraard weer voor een schitterende prijzentafel gezorgd, waarvan ruim 50 teams wat mogen uitzoeken. De nummers 1 t/m 3 krijgen daarnaast een fraaie trofee. Omdat op de tweede plaats maar liefst vijf teams gelijk zijn geëindigd, moet er worden geloot wie als tweede en derde eindigt. Tijdens deze 27ste editie van het toernooi is de 27ste prijs een bijzondere: een vergroting op canvas van een zelf te kiezen foto, beschikbaar gesteld door vakfotograaf Q. De gelukkigen zijn: Wil Batist en Lida Fransen. Hieronder vermelden we de top 20 in de uitslag.
Nr.

Naam

Winst

Punten

1

Bert van de Water / Dennis

3

30

2

Ard Bruggeling / Marcel v Bijsterveld

3

28

3

Davy v Vliet / Robin Vijverberg

3

28

4

Jan v.d. Berg / Peet vd Dool

3

28

5

Gerard / Peter Dekker

3

28

6

Ron vd Knaap / Teun Varenkamp

3

28

7

Jeroen Louwers / André den Hoed

3

26

8

Frank de Rijke / Thom Voskamp

3

26

9

Huib van Leeuwen / Radha v Wijk

3

26

10

Toos / Hans v Ruijven

3

25

11

Carel v Ruijven / Hans v Mil

3

24

12

Tim v Geest / Davey Vaarting

3

24

13

Jan v Oosten / Sandra vd Berg

3

24

14

Wim Ton / Rick Markus

3

23

15

Leo Groenewegen / Petra vd Zande

3

23

16

Arie Baljeu / Sylvia Kok

3

23

17

Jan Bijl / Ruud van Asma

3

23

18

Pim Ammerlaan / Pim vd Knaap

3

23

19

Martijn Verkade / Patrick Burger

3

23

20

Ada / Leon Boers

3

22

In totaal hebben -net als vorig jaar- 40 van de 240 teams alle 3 partijen gewonnen; zij vallen dus sowieso in de prijzen. Daarna volgen enkele teams met 2x winst en 1 gelijk spel. De rest van de prijswinnaars heeft 1 partij verloren.

Eindconclusie van deze leuke en geslaagde middag: de formule van het toernooi staat als een huis, dus in 2019 hanteren we dezelfde. Alleen het inschrijven verandert enigszins. Leden van de Boul-Lier krijgen in maart en april al gelegenheid zich in te schrijven, ook dan weer samen met een introducé. Alle overige belangstellenden kunnen inschrijven vanaf 15 mei, zoals altijd via een mailtje naar het secretariaat. Voordeel voor alle betrokkenen: we weten dan vooraf precies voor hoeveel recreanten er plaats is. En die horen vrijwel direct of hun inschrijving succesvol is. Misschien is er één verbeterpuntje te noemen en dat is: aankondiging in de Lierenaar al rond half mei in plaats van begin juli.

Tot slot een woord van dank aan alle vrijwilligers en sponsors die het 2018-toernooi mede mogelijk en tot een succes hebben gemaakt. Verslag: Koos Wennekers.