Tienkamp


JEU DE BOULES TIENKAMP zaterdag 26 mei 2018.

Al zolang de Boul-Lier gehuisvest is aan de Kanaalweg en er de ruimte voor heeft organiseert zij jaarlijks een tienkamp; ontsproten aan het brein van ex-voorzitter en erelid Tinus, toen nog (alleen) actief als toernooileider. De formule is kortweg als volgt: elke vereniging treedt aan met 8 doublets. Elk doublet speelt 5 partijen, telkens tegen een team van een andere vereniging. Aldus worden per vereniging 40 partijen afgewerkt en de club die de meeste partijen wint is de kampioen.

Het evenement wordt al sinds 2000 elk jaar georganiseerd door de Boul-Lier, telkens op de laatste zaterdag van mei. De weersvooruitzichten voor de 19de editie zijn meer dan goed, zodat er volop buiten gespeeld en op het terras gebivakkeerd wordt. Rond de klok van 10.00 uur stromen de meeste van de 160 deelnemers binnen. Gelukkig is de bardienst tijdig gearriveerd en de koffie al klaar, zodat de wachttijd (voor zover van toepassing) aangenaam en nuttig kan worden doorgebracht. Als alle deelnemers aanwezig zijn, geeft de toernooileider het startsein. Het systeem van de tienkamp is tamelijk simpel: op de wedstrijdkaart kan men zien welk doublet (nummer) de volgende tegenstander is. Er hangen in het clubhuis lijsten waar je kunt zien wie er achter welk startnummer schuilgaat. Je zoekt je tegenstander op en een baan en je speelt je partij. Alleen voor de eerste ronde zijn de baannummers op de kaart vermeld. De aanvang van de eerste ronde is ongeveer half 11. Binnen zijn 12 en buiten 28 banen ‘aangelegd’, zodat alle 160 deelnemers tegelijk aan de slag kunnen. Vanwege de soms tropische omstandigheden zijn er -zeker na de lunch- teams, die liever binnen dan buiten spelen. Na afloop van de tweede ronde wordt er heerlijke tomatensoep met een broodje geserveerd. Ook de inwendige mens komt dus niets te kort. De standen worden door Tom Buitelaar vakkundig in de computer verwerkt. Van tijd tot tijd neemt Tom het woord om deelnemers te attenderen op het feit dat er uitslagen nog niet of onjuist zijn opgegeven. Ook de bardienst heeft het aardig druk, want het klantenbestand is (ruim) het viervoudige van een normale dag of avond. Dat is geen beletsel om goed werk af te leveren. Kortom het is een zeer geslaagde dag voor alle deelnemers, toeschouwers en vermoedelijk ook voor de penningmeester.


Als alle partijen gespeeld zijn blijkt ’s Gravenboules uit ’s-Gravenzande wederom de winnaar te zijn van de “Tinus van Etten wisseltrofee”. Deze beker wordt door Tinus zelf uitgereikt.


Klassement per doublet :De eerste drie teams ontvangen elk een herinneringstrofee.

Na de hierboven vermelde top 10 zijn er nog 13 doublets met 4 winstpartijen; vervolgens de hoogste 3 met 3 winstpartijen; zij mogen allemaal iets uitzoeken van de rijk met bloemen en planten gevulde prijzentafel. Hulde voor de inkoper(s)!! Bovendien voor de vrijwilligers die het wederom zeer geslaagde evenement mogelijk hebben gemaakt. Wordt ongetwijfeld vervolgd met een memorabele 20ste aflevering in 2019. Hopelijk met evenveel enthousiasme en even mooi weer!! De enige klacht die uw verslaggever ter ore kwam is dat het allemaal wel erg lang moest duren. De laatste uitslagen werden pas om kwart over zes verwerkt en daarna volgt nog de uitslag en prijsuitreiking. Voor sommigen een (heel) lange zit. Er waren al teams rond de klok van vier uur uitgespeeld! Om uitwassen tegen te gaan zou je met centrale tijdregeling kunnen gaan spelen, maximaal een uur per partij en een kwartier pauze tussen de partijen. Bijvoorbeeld: 10.30, 11.45, 13.30, 14.45 en 16.00 uur. Dan voorkom je extreem lange partijen, is iedereen ongeveer tegelijk klaar en weet je zeker dat je om 17.00 uur de standen kunt opmaken en om half zes klaar bent met de prijsuitreiking. Verslag: Koos Wennekers.


1-2

Cees en Kevin Hoogerheide

ABA Rijswijk

5 +39

1-2

Leen Hartog / Cor van Dijk

s Gravenboules

5 +39

3

Arnold Bijl / Henk Snitselaar

Vitesse JDB

5 +37

4

Anja en Ben Vermeulen

IJsboulers

5 +36

5

Koos Wennekers / Sjaak van Leeuwen

Boul-Lier

5 +35

6

Joop Dijkstra / Louis ten Dam

ABA Rijswijk

5 +30

7

Helen Hofland / Lia van Vliet

ABA Rijswijk

4 +35

8

Aad Kaptein / Gerard Bruggeman

JBC Vlaardingen

4 +34

9

Helene Winterwijk / Jannie Bouman

Allez Tirer

4 +31

10

Arja en Hans Landzaad

JBC Vlaardingen

4 +29